
اگر پای صحبت مادربزرگ ها و پدربزرگ ها بنشینیم، از نوشیدن دم نوش، عرقیجات و شربت های گیاهی در بین صحبت هایشان زیاد می شنویم. قدیمی ها برای درمان بیماریهای جسمی و همین طور آرامش روح و روان از دم نوشها و شربتهای گیاهی کمک می گرفتند. فواید آنها به اندازه ای زیاد است که امروزه با وجود بسیاری از قرصهای شیمیایی باز هم برای درمان و آرامش روحی از دم نوش و شربتهای گیاهی بسیار استفاده می شود. بعضی از افراد برای نفع درمانی و تعدادی برای تنوع بخشیدن به نوشیدنیهای روزانه از آنها استفاده می کنند. این دم نوشها بخشی از داروهای سنتی را تشکیل می دهند.
در این مطلب چند گیاه که برای درست کردن دم نوش از آنها استفاده می شود را معرفی خواهم کرد و روش درست کردن و ویژگی های درمانی هر یک از آنها را توضیح خواهم داد.
دم نوش به نوشیدنی هایی که معمولا از دم کردن گیاهان و میوه های مختلف بدست می آیند گفته می شود. بعضی گیاهان دم کردنی را می توانید تازه مصرف کنید، و یا خشک شده آن را از عطاری ها تهیه نمایید.
نکته: همان طور که نوشیدن دم نوشها برای سلامتی جسم و روح مفید هستند اما در مصرف آن ها نباید زیاده روی کرد. بهتر است قبل از نوشیدن هر یک از آنها ویژگی هایشان را مطالعه کنیم.
گل گاو زبان:
دم نوش گل گاوزبان یکی از دم نوشهای مورد علاقه من است و حداقل هفته ای دوبار درست می کنم.
گیاه گل گاوزبان، برای آرامش اعصاب موثر است. برای رفع سردردهای عصبی و دردهای کلیوی استفاده می شود و کمی خواب آور است. برای افرادی که شب ها به سختی می خوابند و یا خواب آرامی ندارند توصیه می شود، قبل از خواب یک استکان دم نوش گل گاو زبان بنوشند. نوشیدن این دم نوش در پاییز بسیار می چسبد.
از گل گاو زبان در قدیم برای بهبود سرماخوردگی نیز استفاده می شد. البته افرادی که فشار خون بالا دارند نباید در مصرف این دمنوش زیاده روی کنند.
روش درست کردن:
مقداری از گل گاوزبان را داخل قوری ریخته و قوری را به اندازه دویا سه لیوان پر کرده و می گذاریم و به مدت حدودا ۲۰ دقیقه جوش بیاید. برای خوش طعم کردن آن می توان یک عدد لیمو عمانی هم داخل قوری بیاندازید. لیمو رنگ دم نوش شما را سرخ رنگ می کند. موقع نوشیدن گل گاو زبان می توان مقداری نبات هم داخل لیوان حل کنید تا شیرین شود.
بهار نارنج:
بهار نارنج یکی دیگر از دم نوش های آرامش بخش است. برای قلب بسیار مفید و اشتهاآور است، همچنین نشاط آور و نوشیدنی مناسبی برای محل کار می باشد.
روش دم کردن این دمنوش هم بسیار آسان است و مانند دم کردن چای می ماند.
آویشن:
یکی از مفید ترین گیاهان، آویشن است. آویشن در هضم غذا موثر است. برای رفع سرفه، تنگی نفس، آنفلونزا و رفع گرفتگی عضلات در طب سنتی از آن استفاده می شود.
از فواید دیگر آویشن می توان برای رقیق کردن خون، تقویت بینایی و عفونتهای ریوی استفاد کرد.
روش درست کردن:
مقداری از آویشن را داخل قوری ریخته و قوری را به اندازه دویا سه لیوان پر کرده و می گذاریم و به مدت حدودا ۴۰ دقیقه بجوشد. موقع نوشیدن آویشن می توان مقداری نبات هم داخل لیوان حل کنید تا شیرین شود.
به لیمو:
دمنوش به لیمو آرامش بخش و تسکین دهنده اعصاب است. برای تقویت حافظه توصیه می شود و به هضم غذا کمک می کند. ضد میگرن است و برای کم کردن سردرد مفید می باشد. همچنین برای کسانی که تپش قلب دارند مفید است.
البته توجه داشته باشید افرادی که نارسایی کلیوی دارند از مصرف زیاد این دم نوش خودداری کنند.
این دم نوش طبیعت گرم دارد و کمی خواب آور نیز هست.
اسطوخودوس:
یکی از گیاهان مهم در طب سنتی اسطوخودوس است. این گیاه علاوه بر عطر دل انگیزی که دارد، در قدیم استفاده های درمانی داشته است. از کمپرس جوشانده اسطوخودوس برای تسکین دردهای ناشی از کوفتگیها و ضربدیدگیها استفاده می شده.
از فواید این دمنوش می توان به درمان سرماخوردگی و عفونت های مجاری تنفسی اشاره کرد.
برای میگرن و شستشوی کلیه ها موثر است.
روش درست کردن:
گیاه خشک شده اسطوخودوس را از عطاری تهیه کنید و مانند چای دم نمایید.
با نوشیدن دم نوش در یک عصر پاییزی همراهِ یک کیک خوشمزه لحظه آرامش بخشی را تجربه خواهیم کرد.

پونه:
طبع پونه گرم و خشک است و نوعی نعناع خودرو می باشد. پونه و نعناع برای خوشبو کردن دهان و رفع کننده ناراحتی های کیسه صفرا موثر هستند.
ناراحتی های ریوی، تنگی نفس و خستگی های جسمانی بهبود می بخشد. همچنین ضد اسهال و استفراغ می باشد.
روش درست کردن: مانند دم کردن چای می ماند و به مدت ۳۰ دقیقه دم می شود. می توانید از پونه تازه برای تهیه دم نوش استفاده کنید.
این دم نوش ها را می توانید همراه نبات، خرما، توت و کیک میل کنید و جایگزین مناسبی برای چای هستند. این نوشیدنی ها علاوه بر خاصیت طبی که دارند باعث آرامش می شوند و هر فرد می تواند بر اساس سلیقه و ذائقه خود و همچنین با توجه به ناخوشی که دارد آن ها را درست کند. این دم نوش ها به ویژه در فصل های سرد یکی از پر طرفدارترین نوشیدنی ها هستند.